Geplande data voor WE/TREC zijn:

 13, 27 maart, 10 en 24 april 2019

 

 

 

 

Wil je meer weten over TREC, stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. IMG 3568

 

1. Algemene TREC informatie

Een TREC wedstrijd is in feite een bekwaamheidstest voor recreatieruiters waarbij de nadruk wordt gelegd op de vaardigheden in trektochttechnieken en de saamhorigheid tussen ruiter en paard. De wedstrijd wordt meestal in een weekend gehouden, omdat het uit 3 onderdelen bestaat. Het kan vergeleken worden met SGW, maar dan voor recreatieve ruiters.

Omdat trektochten rijden in Frankrijk een professioneel beroep is, was men op zoek naar een meetbare test voor ruitertoeristen. Het oorspronkelijke idee is uiteindelijk geëvolueerd naar de TREC wedstrijden.

TREC komt dus oorspronkelijk uit Frankrijk, vandaar dat internationaal de Franse afkortingen worden gebruikt. TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekend letterlijk competitieve ruiter trektochttechnieken.

Tijdens een TREC wedstrijd moet de combinatie ruiter/paard aantonen dat ze zich in elke klassieke trektochtsituatie kunnen redden. De ruiter zal het vertrouwen van het paard moeten winnen, zodat deze uitvoert wat er van hem/haar verlangd wordt. Er is dan ook een grote dosis behendigheid, doorzettingsvermogen, kalmte en uithoudingsvermogen nodig om het paard door allerlei hindernissen te loodsen, ongeacht de aard of de weersomstandigheden. De gangen moeten optimaal onder controle zijn om geen kracht te verspillen en de technische aanpak van de obstakels wordt gezamenlijk overwonnen. Omdat er zowel hindernissen te voet als te paard zijn, is het belangrijk dat er wederzijds vertrouwen en optimale communicatie is. Een degelijke technische voorbereiding, correcte conditietraining en een goede dressuurbasis zijn extra in je voordeel tijdens de wedstrijd.

1.1 De hele wedstrijd bestaat dus uit drie onderdelen, namelijk:

        - Een oriëntatierit (POR = Parcours d’Orientation et de Regularité) met voorgeschreven snelheden.

        - Een gangenbeheersingsproef (MA = Maîtrise des Allures”) waarbij je een afstand van 100 of 150m zo langzaam mogelijk moet galopperen (heen) en zo snel mogelijk moet stappen (terug).

        - Een terreinrit met hindernissen (PTV = Parcours en Terrain Varié) bestaande uit een afstandsrit met zo’n 16 hindernissen die je binnen een bepaalde tijd moet afleggen.

 

Het wordt aangeraden om, voordat je de eerste wedstrijd rijdt, de algemene reglementen en de hindernisreglementen door te lezen. Zeker als je ook in het buitenland start, want daar kunnen de reglementen net iets anders zijn dan in Nederland. We merken vaak dat mensen punten laten liggen doordat ze de reglementen niet kennen en soms kan dit zelfs uitsluiting tot gevolg hebben.

Als men normale normen en waarden heeft, wederzijds respect naar mens en dier en veiligheid in acht neemt, kan iedereen aan een TREC wedstrijd deelnemen. Het is vanzelfsprekend dat brutaliteit, doping of mishandeling van dieren bestraft wordt met uitsluiting en ook fair-play tussen de deelnemers onderling staat in een hoog vaandel.

1.2 Niveaus

TREC wedstrijden kennen verschillende wedstrijdniveaus, die telkens wat meer vragen van de conditie of technischer zijn qua opdrachten en hindernissen.

De T1 is de kennismakingsklasse, deze is voor beginnende TREC ruiters die nog geen lid zijn van de vereniging.

De T2 is vergelijkbaar qua niveau, maar is voor ruiters die wel lid zijn van de vereniging.

In de T3 wordt het een stapje moeilijker met navigeren en zijn de hindernissen moeilijker.

De T4 is de hoogste Nationale klasse.

Een ruiter die net begint met TREC start over het algemeen in de T1 of T2. Er is bij TREC club Nederland geen verplichte promotie, dus je kan ook in deze klasse blijven rijden. In deze klasse mag je tijdens de POR in een groep (equipe) van 2-3 personen rijden. In de T3 mag dit ook, maar dan met maximaal 2 ruiters. Vanaf de T4 start je individueel.

2. Wat is een TREC wedstrijd nou eigenlijk?

Voordat je jouw eerste wedstrijd start, zit je waarschijnlijk met een hoop vragen, we zullen proberen om op al deze vragen een antwoord te geven.

2.1 Hoe lang duurt een TREC wedstrijd?

De TREC wordt meestal op 2 dagen gereden. Wanneer er alleen de klassen T1 en T2 aangeboden worden, kan het ook zijn dat de wedstrijd op 1 dag wordt gehouden. In bepaalde gevallen wordt er zelfs een TREC-de-nuit, een nacht TREC, gehouden. Die begint aan het eind van de avond en de deelnemers moeten dan met kaart, kompas en hoofdlicht hun weg zien te vinden. Een nacht TREC mag alleen uitgeschreven worden voor de klasse T2, T3 en de T4.

2.2 Wat voor paard(en) heb je nodig?

Per deelnemer mag je per wedstrijd maar met één paard meedoen. De wedstrijd kijkt naar de combinatie op 3 onderdelen, dus alle onderdelen worden met hetzelfde paard gereden.

Het paard moet minstens 5 jaar oud zijn voor de T1 en T2 en 6 jaar oud zijn voor de T3, T4, de kampioenschappen en internationale wedstrijden om mee te mogen doen. Het paard moet over een goede conditie beschikken, dopingvrij zijn, kalm, rustig en aandachtig zijn en een team vormen met de ruiter. Het paard moet ook een nationaal paspoort hebben, gechipt zijn en correct gevaccineerd zijn volgens de regels van het organiserende land.

Elk paard, mist deze voldoet aan de bovenstaande beschrijving, mag meedoen aan een TREC wedstrijd. Afstamming, type en ras maken niets uit, als ze maar een schofthoogte hebben van minimaal 1m30. Elk ras of type paard heeft zijn voor- en nadelen. Een nerveus paard zal misschien meer moeite hebben met het stilstaan om kaart te lezen en sommige hindernissen uit de PTV, terwijl een ‘koeler’, langzamer paard meer moeite kan hebben met het halen van snelheden en sommige hindernissen minder enthousiast zal nemen. Het belangrijkste voor het paard is een goede gezondheid en een goede conditie.

 

2.3 Wat heeft de ruiter nodig om mee te doen?

 

 

  • Een ruiter moet minimaal 16 jaar zijn om individueel mee te doen aan een TREC wedstrijd. Vanaf 12 jaar mag een ruiter wel meedoen als deze in equipe rijdt met iemand van minimaal 18 jaar oud.
  • Jeugdruiters van 12 tot 14 jaar mogen starten in de klasse T1 en T2.
  • Jeugdruiters van 14-16 jaar mogen starten in de klasse T3.
  • Het is natuurlijk wel nodig dat de ruiter zich kan verplaatsen met behulp van een stafkaart en dat de hindernissen goed en veilig overwonnen worden.
  • Minderjarigen moeten wel een toestemmingsformulier laten tekenen door hun ouders.

2.4 Wat voor uitrusting heb je nodig voor de wedstrijd?

Het Nederlandse reglement is hier best vrij in. Er zijn een paar dingen die niet mogen, zoals vaste hulpteugels (o.a. Thiedemann) en touwhalsters die smaller zijn dan 2x 6mm. Je mag niet zonder zadel of zonder hoofdstel rijden.

De optoming is vrij, het maakt dus niet uit welk bit of welke bitloze optoming je gebruikt, als deze maar voor de hele wedstrijd hetzelfde is. Tijdens de hele wedstrijd is het verplicht om het zelfde zadel te gebruiken. Dit kan door de organisatie gecontroleerd worden. Een glijdende martingaal mag wel, maar dan moet je zorgen dat je jouw paard wel veilig en correct kan leiden als dat nodig is.

Tijdens de wedstrijd moet je een conform EN1384-goedgekeurde helm dragen. Een bodyprotector mag, maar is niet verplicht in Nederland. Tijdens de PTV is een rugprotector of bodyprotector verplicht voor de klasse T3 en T4. Sporen en zweep mogen ook, mits deze correct gebruikt worden.

Voor de POR zal je misschien zadeltassen mee moeten nemen. Deze hoef je tijdens de MA en PTV niet te gebruiken. Andersom mag je de POR zonder beenbescherming starten als je die in de PTV wel wilt gebruiken. Let wel goed op onder welk reglement een wedstrijd georganiseerd wordt. Onze buurlanden kunnen afwijkende reglementen hebben.

2.5 Hoe zit het met hoefbeslag?

Voor sommige wedstrijden wordt het vanwege de ondergrond wel aangeraden om beslag te hebben, maar je paard mag gewoon blootsvoets aan de wedstrijd deelnemen. Voor de wedstrijd wordt gecontroleerd of je paard beslagen is. Als je paard tijden de POR een ijzer kwijtraakt, mag je pas verder als er passende bescherming is aangebracht; een nieuw ijzer of een hoefschoen. Let wel : Als je in de POR met hoefschoenen rijdt, hoef je die niet te gebruiken tijdens de andere onderdelen.

2.6 Waar wordt op gecontroleerd?

Tijdens de veterinaire keuringen wordt er zowel naar het algemene beeld als een paar specifieke dingen gekeken. De hartslag en ademhaling worden zowel voor als na de POR gecontroleerd, net als de slijmvliezen, de darmgeluiden en eventuele gevoeligheid van de spieren. Ook wordt er gekeken naar de locomotie, hoe het paard beweegt. Je zal gevraagd worden om een stukje met het paard te stappen en dan aan te draven, om te draaien en weer aan te draven. Al deze gegevens worden bijgehouden en aan de hand hiervan zal de dierenarts beoordelen of het paard fit genoeg is om mee te doen. Voor, tijdens of na de POR zal ook de optoming en de bepakking gecontroleerd worden.